fbpx

17 Tempat Menarik di Turki Yang Wajib Singgah

Turki merupakan salah satu negara yang menjadi pilihan pelancong dari Malaysia. Rata-rata bila ditanya negara mana yang mereka ingin melancong, sudah tentu Turki menjadi salah satu destinasi pilihan selain dari Korea dan Jepun. Statistik menunjukkan jumlah pelancong dari Malaysia ke Turki menunjukkan peningkatan yang agak ketara lebih kurang 45,000 jumlah pelancong setahun. Terdapat banyak tempat menarik di Turki yang menjadikan Turki salah satu negara pilihan yang wajib dilawati.

Tempat Menarik di Turki

Turki adalah sebuah Negara di Eropah yang unik kerana kedudukan di antara dua benua iaitu benua Eropah dan benua Asia. Kaya dengan pelbagai budaya yang berkait-rapat dengan empayar Yunani, Parsi, Rom, Byzantin dan Uthmaniyyah purba.

Tempat Menarik di Turki Yang Wajib Lawati

1. Haghia Sofia

Tempat Menarik di Turki Hagia Sophia

Haghia Sofia merupakan salah satu monumen tinggalan sejarah di Turki yang cantik dan melambangkan kehebatak senibina Kristian dan juga Islam. Pada asalnya Hagia Sofia merupakan sebuah gereja dan kemudian menjadi sebuah masjid. Sekrang Hagia Sofia adalah sebuah muzium dan merupakan antara tempat menarik di Turki yang menjadi pilihan tempat wajib dilawati oleh pelancong. Harga untuk masuk ke Hagia Sofia ini adalah sebanyan 25 TRY (Turkish Lira) atau lebih kurang RM 28-35 (bergantung kepada nilai matawang semasa).

2. Grand Bazar

Tempat Menarik di Turki Grand Bazar

Kalau melancong memang tak sah kalau tak pergi shooping. Tak terkecuali juga sekiranya sudah melancong di Istanbul. Di Istanbul terdapat sebuah tempat membeli-belah yang besar dan merupakan salah satu tempat membeli-belah terbesar dan tertua di Turki. Pelbagai jenis barang ada dijual disini, kalau tak percaya nanti kalau ada rezeki dah sampai sana boleh pergi sendiri.



Mungkin disebabkan terlalu ramai bilangan pengunjung disini, harga barang agak mahal sedikit berbanding tempat-tempat lain. Grand Bazaar dibuka setiap hari dari jam 9Pagi hingga 7 Malam dan pasar ini adalah berbumbung dan bersambung antara satu dengan lain.

3. Cappadocia (Belon Udara Panas)

Tempat Menarik di Turki Cappadocia

Manisnya cinta di Cappadocia lakonan Shaheizy Sam dan Fazura menjadikan lebih ramai pelancong Malaysia menjadikan Turki dan Istanbul senarai wajib pergi melancong. Cappadocia sebenarnya terkenal kerana belon udara panasnya dan pemandangan yang berbatu.



Memang sangat cantik dan kalau sudah sampai cappadocia ini jangan lepaskan peluang untuk mencuba belon udara panasnya. Kebiasaan belon udara panas ini akan membawa lebih kurang 10 hingga 30 orang pada satu-satu masa.

4. Masjid Biru (Masjid Sultan Ahmet)

Tempat Menarik di Turki Masjid Sultan Ahmet

Masjid Sulatan Ahmed dinamakan sebagai masjid biru kerana hiasan jubin didalam masjid yang berwarna biru. Masjid ini dibina oleh SultanAhmet dan merupakan masjid pertama pada zaman beliau dan dijadikan lambang kehebatan empayar Turki. Anda pasti terpegun dengan keindahan masjid ini yang mengabungkan senibina Islam dan juga Ottoman. Apa yang bagus, anda tidak akan dikenakan apa-apa bayaran untuk masuk ke Masjid biru ini.

5. Topkapi Palace

Tempat Menarik di Istanbul Topkapi Palace

Sekiranya sudah sampai Istanbul, anda wajib singgah di salah satu tempat menarik di Istanbul ini. Topkapi Palace merupakan sebuah Istana terbesar di Istanbul, Turki dan antara yang tertua di dunia. Dengan keluasan 700,000ekar (besar sangat-sangat), istana ini dibina semasa pemerintahan Sultan Muhamad Al Fatih. Sekarang istana ini menjadi perpustakaan, pusat pentadbiran dan undang-undang. Di Istana Topkapi ini juga disimpan jubah dan Pedang Nabi Muhammad S.A.W. dan barang-barang peninggalan nabi-nabi yang lain.

6. Hippodrome

Tempat Menarik di Istanbul Hippodrome

Hippodrome merupakan sebuah dataran yang mempunyai tiang-tiang dengan hasil seni bina Romawi. Pada asalnya hippodrome merupakan sebuah tempat untuk lebih kurang lumba kuda dan yang tinggal sekarang adalah tiang-tiang sahaja selepas dimusnahkan oleh puak roman. Hippodrome terletak berhadapan dengan masjid biru dan bolehlah melawat hippodrome selepas melawat masjid biru untuk bergambar kenangan.

7. Basilica Cistern

Tempat Menarik di Istanbul Basilica Cistern

Terletak berdekatan dengan Haghia Sofia, Basilica Cistern merupakan tempat simpanan air yang agak besar.Pada asalnya Basilica Cistern merupakan sebuah pusat seni, ekonomi dan undang-undang pada zaman rom dan telah berusia lebih 1000 tahun.

8. Miniaturk

Tempat Menarik di Turki Miniauturk

Miniaturk ni konsep dia sama seperti taman tamadun islam di Terengganu kalau korang pernah sampai la. Disini terdapat sebanyak 105 miniatur berbentuk bangunan yang mewakili senibina-senibina yang ada di Turki dari zaman Byzantine hinggalah ke zaman empayar Othmaniah. Lokasi ini agak sesuai bagi yang datang dengan keluarga yang memunyai anak kecil.

9. Gunung Nemrut

Tempat Menarik di Turki Gunung Nemrut

Kalau dha jejak bumi Turki, dah balik nanti jangan cakap tak singgah Gunung Nemrut. Ini adalah salah satu tarikan tempat menarik di Turki. Gunung Nemrut memiliki ketinggian 2134 meter. Terletak di bahagian tenggara Turki berdekatan dengan kota Adiyaman, Gunung Nemrut ini mempunyai sejarahnya tersendiri yang sangat menarik. Disini terdapat patung dewa-dewa roman seperti Hercules, Zeus, Tyche dan Apollo. Di gunung ini jugalah dipercayai tempat persemadian dewa-dewa.

10. Istiklal Street

Tempat Menarik di Turki Istiklal Street

Selain Grand Bazar di IStanbul, tempat membeli-belah yang menarik di Turki adalah Istiklal Street. Istiklal Street juga terletak di bandar Istanbul yang mana tempat shopping adalah kedai-kedai sepanjang jalan ini yang sepanjang 1.4 Kilometer. jalan ini akan berakhir di Taksim Square iaitu bandar utama yang mengerakkan kota Istanbul.

Terdapat pelbagai jenis barang yang boleh didapati di Istiklal Street ini antaranya adalah buku, makanan seperti coklat dan juga roti, restoran, kafe, kelab malam, kedai-kedai bioskop dan macam-macam lagi la.

11. Mahmud Pasha Bazar

Tempat Menarik di Turki Mahmud Pasha Bazar

Dekat Istanbul ni lebih kurang sama macam kat kl. Banyak bazar yang konsep lebih kurang sama macam uptown-uptown kat Kuala Lumpur. Bazar untuk beli-belah yang konsep sama macam Grand Bazar adalah Mahmud Pasha Bazar. Kat sini macam-macam barang dijual sama seperti Grand Bazar cuma harga mungkin lebih murah. Nanti kalau dah sampai Turki boleh banding-baning harga bagi kaki shopping.

12. Galata Bridge

Tempat Menarik di Istanbul Galata Bridge

Di Istanbul, tempat menarik yang wajib singgah adalah Galata Bridge. Jangan salah faham, Galata Bridge adalah bukan jambatan biasa seperti jambatan-jambatan yang selalu kita lihat. Apa yang menarik tentang Galata Bridge ini adalah restoran-restoran yang berada dibawahnya.

Apa kata kalau dah singgah di Galata Bridge, cuba untuk makan di restoran dibawah jambatan dan menikmati pemandangan luas terbentang merentasi Teluk Gordon Horn. Menarik kan.

13. Bodrum Castle

Tempat Menarik di Turki Bodrum Castle

Bagi yang meminati sejarah, jangan lupa untuk singgah di Bodrum Castle. Ianya adalah sebuah muzium Archeologi Laut. Di sini, pelawat akan dibawa kepada sejarah peradaban lampau dimana disini terdapat banyak koleksi kapal yang karam yang bernilai jutaan dolar.



Pada asalnya Bodrum Castle ini dibina pada 1402 sebagai Castle of Saint Peter atau Petronium. Bodrum Castle ini terletak disebelah barat Daya Turki.

14. Library of Celsus

Tempat Menarik di Turki Library of Celsus

Salah satu tempat menarik di Turki yang wajib singgah adalah Library of Celsus. Terletak di bandar Selcuk di Turki, Library of Celsus menjadi tumpuan pelancong di seluruh dunia kerana hasil tinggalan bangunan dengan rekabentuk yang unik dan penuh seni.

Perpustakaan ini dibina lebh kurang pada 125AD dan menyimpan lebih kurang 12,000 manuskrip dan disini jugalah terletaknya makam Celsus iaitu ahli falsafah Greek.

15. Pamukkale / Cotton Castle

Tempat Menarik di Turki Pamukkale

Keindahan kolam air Panas Pamukkale memang tidak dapat digambarkan. Pamukkale menjadi salah satu detinasi tempat menarik di Turki yang menjadi pilihan pelancong-pelancong dari seluruh dunia. Pengunjung yang datang kesini bebas untuk berendam dan kalau dilihat dari jauh, kolam air panas Pamukkale ini nampak seperti salji yang melitupi sungai.

Terbentuk dari hasil semulajadi, Cotton Castle adalah salah satu tempat menarik di Turki yang wajib dilawati. Ianya terbentuk hasil dari batu putih yang seakan kapas, lapisan putih ini sebenarnya adalah bahan mineral kalsium yang terbentuk secara semula jadi. Disini juga terdapat kolam air panas yang terbentuk secara semulajadi disini.

16. Fethiye

Tempat Menarik di Turki Fethiye

Fethiye merupakan sebuah bandar di Turki yang memilikipantai yang cantik. Ianya merupakan pusat pelancongan tepi pantai yang menarik di Turki. Disini terdapat banyak hotel-hotel yang yang terdiri dari hotel murah dan mahal. Pelbagai aktiviti boleh dilakukan di Fethiye antaranya adalah seperti aktiviti pantai, hiking, bersiar dengan kapal cruise atau paragliding.

17. Pigeon Valley

Tempat Menarik di Istanbul Turki Pigeon Valley

Pigeon Valley adalah tempat menarik di Turki yang paling sesuai bagi yang gemar berjalan kaki. Tempat ini dinamakan Pigeon Valley keran disini terdapat banyak rumah untuk burung meprati. Walaupun terdapat banyak burung merpati di Cappadocia, jumlah burung merpati lebih banyak disini. Di Cappadocia, burung merpati adalah sumber makanan dan najis dari burung merpati dijadikan baja untuk pertanian.

Itulah senarai yang dapat kami kumpul untuk masa ini. Sebenarnya terdapat banyak lagi tempat menarik dan wajib dikunjungi di Turki. Sekiranya anda telah sampai dan mempunyai lagi banyak tempat menarik boleh masukkan di komen di bawah atau boleh berkongsi pengalaman anda sebelum ini. Boleh juga email kepada kami di writer@pakarpercutian.com .

P/S : Dapatkan Harga Promosi Melancong Ke Turki – Klik Sini

    1. mohd dzolkifley ahmad 30/07/2018

    Add Your Comment

shares